"Samenwerken als vader en zoon bij Desodt valt goed mee"


Als een vader zijn zoon aanraadt om te solliciteren bij de werkgever voor wie hij al een kwarteeuw werkt, dan kun je wel zeggen dat het om een goede werkgever gaat. “Desodt is een bedrijf waar je veel kan leren. Het is een geschikt bedrijf voor mensen met een open geest, die gemotiveerd zijn en willen leren”, zeggen Andries en Jens Van Steenkiste.

Bouwonderneming Desodt is de eerste opdrachtgever van Jens Van Steenkiste. Na de zomervakantie van 2016 werd hij er aangenomen als timmerman. “Het valt mee”, zegt de eerder stille Jens. “Ik ben hier gekomen door mijn vader. Als ik Desodt vergelijk met mijn twee stageplaatsen – een interieurbedrijf en een kleine schrijnwerkerij -, dan is het hier beter. Bij mijn stage moest ik veel meer kuisen. Hier kuis je terwijl je werkt. Op mijn stageplaats lieten de medewerkers het liggen en moest ik het opkuisen. Hier krijg ik de kans om te leren. Eerst heb ik stage gelopen bij een interieurbedrijf dat vooral kasten maakte. Daar werkten ze veel met plaatmateriaal en CNC-machines. Daarna deed ik stage bij een kleine schrijnwerkerij waar ik ook meer met hout moest werken. Ik moest vooral ramen en deuren steken, en af en toe eens een kap maken… Ik wou liever meer variatie”. 

MEER DAN 25 JAAR AAN DE SLAG

“Jonge gasten moeten ergens ervaring opdoen”, vindt vader Andries Van Steenkiste. “Desodt is een bedrijf dat ‘leervaardig’ is. Je kan er veel leren. In 1992 ben ik hier begonnen, ook als timmerman. Sindsdien doe ik een beetje van alles. De variatie van het werk maakt dat ik hier blijf. We hebben elke dag iets anders te doen. Hier kan ik doen wat ik graag doe – timmer- en zinkwerk – en er is een goede sfeer met de collega’s. Vroeger heb ik nog gewerkt bij een ander restauratiebedrijf, maar dat was toen een andere tijd. Niet meer te vergelijken.

Op een bepaald moment had dat bedrijf een gebrek aan werk. En dan zijn de jonge gasten de eersten die mogen gaan hé. Via een kennis ben ik dan hier terechtgekomen. Hij sprak me aan omdat Desodt mensen zocht. Ik ben gaan luisteren en ik mocht van start gaan. Zoveel jaren later ben ik hier nog. Een oude boom, verzet je niet meer zo snel”, glimlacht hij.

EVOLUTIE IN HET WERK

Na al die jaren staat Andries nog altijd graag op om naar het werk te gaan. “De dag dat ik met de kop in de grond rondloop, kom ik niet meer. Maar dat is niet het geval. Over het algemeen is het hier goed. Er is overal wel iets natuurlijk. Ja, ik kan het mensen aanraden om hier te komen. Niet iedereen. Het moeten mensen zijn met ‘een open gedacht’, die willen leren, die gemotiveerd zijn. Je staat hier niet aan een bankje. Het is niet dat iets dat je hebt geleerd hier twintig jaar zal doen. Niet iedereen is zo leergierig. Er zijn er die graag hun ding doen en daarmee basta.

Je evolueert in de jaren dat je hier bent. (Tegen zijn zoon) Je hebt het ook al ondervonden, hé. Het is al een heel verschil sinds hij hier de eerste dag aankwam. Ik ben wel fier op mijn zoon. Hoe het is om met mijn zoon samen te werken? Goed. Niet elke dag even goed, maar goed”, glimlacht Andries. “Ja, die samenwerking is wel goed”, beaamt Jens. “En ondertussen heb ik mijn taxi naar het werk.” (algemeen gelach)