"Ik geef graag mijn kennis door aan jonge gasten"


“Desodt is een goede werkgever”, zegt Francky Denblyden overtuigd. En hij kan het weten want hij werkt al sinds 1995 voor de Ieperse bouwonderneming. “De grote projecten en de restauraties vind ik interessant. We komen dikwijls zaken tegen die we niet hadden voorzien.” Dakwerker Francky Denblyden is van alle markten thuis. Ook voor het betere metselwerk of voor opkuisen draait hij zijn hand niet om. “Het hangt af van de werf wat mijn taak is, maar meestal doe ik dakwerken. Intussen werk ik hier al sinds 1995. Het is een goede werkgever. Het is een goed bedrijf en de sfeer onder de collega’s is goed. We zijn elkaar gewoon”.

VEEL SPECIALISTEN

“Desodt heeft veel verschillende soorten werken en dat vind ik interessant. De restauratie van kerken of van – zoals hier, het gemeentehuis in Kemmel – zijn grote gebouwen en projecten. Dat vind ik interessant. Bij restauraties komen we dikwijls zaken tegen die we niet verwacht hadden en die we dan moeten oplossen. Dat is interessant. We komen dikwijls op werven waar ze het te ver hebben laten komen. Mensen stellen werken uit om te besparen, maar achteraf betalen ze soms dubbel zoveel.

Desodt is goed in restauratie. (Hij wijst naar de eerste verdieping van het gemeentehuis). Kijk, daar zijn er pannen en daar natuurschalies (natuurleien). Dat is een aparte techniek. Er zit bijvoorbeeld een ronde toren in. Vooraleer we daar kunnen aan beginnen, moeten we alles goed uitmeten. Dat is specialistenwerk. Metselen, hervoegen, slechte stenen uithalen, zorgen voor nieuwe goten, slecht houtwerk vervangen… Er komt veel bij kijken. Desodt heeft veel specialisten in huis”.

DESODT IS EEN AANRADER

Francky Denblyden is ook tevreden over de variatie in de projecten waaraan hij kan meewerken. “De ene keer zitten we in een wijk, de andere keer op een groot restauratieproject. Het is altijd anders. Maar altijd buiten, dat wel natuurlijk.

Positief is dat je bij Desodt echt een stiel leert. Je leert alles op de werkvloer. Jonge gasten, zoals Gianni die ik nu begeleid, zijn nodig om ons op termijn te vervangen. Ik ga niet blijven meegaan”, zegt Francky glimlachend.

Francky heeft al veertig jaar ervaring in de bouwstiel. “Nu hebben we kranen en materiaal om alles omhoog te steken maar in mijn tijd gebeurde alles op de schouder. En mortel maakten we met de hand. Het was hard labeur. Pas op, het blijft wel zwaar werk maar er is veel veranderd. Of ik nog een afsluitende boodschap heb? Ja, dat er nog meer gasten moeten komen. Werken voor Desodt is een aanrader. We hebben veel werk en dat motiveert. Kadetten zoals Gianni moeten we hebben. Ik ben blij dat ik dat allemaal kan tonen en leren. Zolang ik het nog kan doen, blijf ik doordoen. Het is nog te vroeg om te stoppen. En ik zou toch nog niet mogen”, lacht hij.