"Afwisselend werk en een goede werksfeer"


Timmerman Christian werkt sinds 1993 voor het bedrijf, dakwerker Jan kwam voor het eerst bij Desodt in 1976. Dat ze al zo lang bij dezelfde werkgever blijven heeft verschillende oorzaken, zeggen ze. “Het is een goede plek en we worden altijd op tijd betaald”, begint Jan. “Maar ook de sfeer onder de werkmakkers is goed”. Christian, die van fijn timmerwerk zijn specialiteit heeft gemaakt, knikt. “Iedereen blijft hier lang en als er dan eens mensen ergens anders gaan, keren ze dikwijls later toch terug. Dat wil toch zeggen dat het goed is, hé”

AFWISSELING

Werken bij Desodt is nooit eentonig, ervaren Christian en Jan. “We zijn allemaal polyvalente arbeiders. Het is afwisselend. Dat weet je al van in het begin. ‘Bij Desodt moet je een beetje van alles doen’, zegt de baas als hij iemand in dienst neemt”, klinkt het. “We werken ook niet altijd met dezelfde mensen samen. Jan en ik hebben wel eens zes maand samengewerkt. We zijn wel op elkaar ingespeeld”, zegt Christian. “Hij is de denker en ik ben de doener”, glimlacht zijn makker Jan.

DEADLINES

De vele grote opdrachten die het team van Desodt tot een goed einde mag brengen maakt de Bouwonderneming bijzonder, vinden Jan en Christian. “Een groot renovatieproject zoals het gemeentehuis in Kemmel is iets van lange duur. Dat kan gerust een opdracht van twee jaar zijn, al zijn we niet de hele tijd onafgebroken op dezelfde werf natuurlijk. Dat hangt af van de omstandigheden en van dringende zaken die er tussenkomen. Al is het in onze sector meestal allemaal dringend”, weet Jan. “Toch hebben we niet het gevoel dat we onder druk staan. Maar als een werk klaar moet zijn tegen een bepaalde deadline dan zorgen we ervoor dat we die halen”, vult Christian aan.

STABIEL BEDRIJF

Christian en Jan hebben een evolutie gekend, zowel bij zichzelf als bij het bedrijf waarvoor ze werken. “Desodt is mijn eerste werkgever”, zegt Jan. “Op school had ik elektriciteit gevolgd: totaal iets anders dan wat ik nu bij Desodt doe. Alles wat ik nu ken – dakwerker, diener, manusje van alles – heb ik hier geleerd”. Christian had houtbewerking gestudeerd maar belandde in de metaalsector. “Vijf jaar ben ik metaalarbeider geweest”, herinnert hij zich nog. “Maar het fabriekswerk was elke dag hetzelfde. En ook het lawaai van de machines stak me tegen. Eigenlijk wou ik in de bouw werken, maar ik ben afgestudeerd in een periode dat er niet veel werk was en heb ik de job in het metaal aangenomen”. “Ook toen ik begon, in 1976, was het crisis”, zegt Jan. “Er was weinig werk. Alleen Desodt had veel werk. Zelfs in moeilijke periodes op de markt heeft Desodt veel opdrachten. Ja, het is een stabiel bedrijf.”

DEGELIJK MATERIAAL EN ACHTERGROND

Als ze Desodt vergelijken ten tijde van hun aanwerving en het bedrijf nu, zien de collega’s een ferme evolutie. “Het is veel verbeterd in vergelijking met vroeger. Zo hebben we alles wat we nodig hadden. Als we vroeger vroegen wat we nodig hadden was het antwoord: “Alleen je hamer”. (gelach) Alles is gemoderniseerd. We hebben een hele camionette vol materiaal”, klinkt het in koor. “Er is ook veel aandacht voor veiligheid op het werk. Vandaag zijn collega’s op cursus, en vorige week heb ik nog VCA-opleiding gevolgd. VCA (Veiligheid Checklist Aannemers) is een certificatiesysteem dat aantoont dat het bedrijf en de medewerkers aandacht hebben voor preventie”, legt Jan uit. “En je bent geslaagd. Heb je je diploma al gezien?”, vraagt Christian. “Nee, ik wist het nog niet, maar wat wil je: zo’n slimme zoals ik!”. (bulderlach). Het mag duidelijk zijn: Christian en Jan zijn tevreden medewerkers van Bouwonderneming Desodt en zijn niet van plan om meteen een andere job te zoeken.